Mer fokus är målet

Nyårslöfte? Nä. Sådana avger jag inte. Jag vet exakt hur irriterad jag skulle bli på mig själv om jag inte skulle lyckas hålla vad jag lovat. Och irritation, det är ju en finfin energitjuv. Jag behöver min energi till lite vettigare grejer.

Däremot har jag en målsättning för 2012. Nämligen att arbeta mer fokuserat med min berättelse. Så att den blir klar någon gång. Jag har visserligen skrivit någonstans mellan två tredjedelar och tre fjärdedelar av denna roman. Och det känns riktigt Men. Det räcker ju inte att föra historien till sitt slut. Sedan börjar fas två. Nämligen att korrekturläsa. Skära bort eventuellt dökött – kill my darlings. Kontrollera att det inte finns några tankelapsusar, att saker som kräver en förklaring verkligen har fått det. Att faktaangivelser stämmer. Och så vidare. När jag skrev min första roman tyckte jag nästan att denna del av författandet var den mest jobbiga biten. Men det kanske beror på att jag skriver så pass oorganiserat och oplanerat som jag gör. Har med andra ord blott mig själv att skylla!

Det här lär innebära att jag kommer att bli mer av en ensling i år. Annars är socialt umgänge ju en stor del av tillvaron som medföljande till en utlandsstationerad partner. Eftersom man förflyttar sig till nya vidder och måste börja bygga upp ett nytt liv. Och eftersom det är en tillvaro där man oftast har mycket mer fri tid än vad man har hemma. Men. Det där får stryka på foten, lite eller mycket. För att kunna koncentrera mig, komma in i och behålla fokus på skrivandet behöver jag lugn och ro och tystnad varje dag, minst fyra-fem timmar i sträck.

”Se det som ett jobb”, sa en vän till mig nyligen. ”För det är ju faktiskt vad detta är för dig.” Klokt sagt, tycker jag.

Men. För att återvända till min första roman. Brevet från Seoul. Så känner jag mig riktigt nöjd med mig själv idag. För jag har tagit mig i kragen och e-postat iväg den till fyra nya förlag. Äntligen.

Det tycker jag är en riktigt bra start på det nya året.

4 tankar på “Mer fokus är målet

    • Ja, det kan definitivt vara intressant, när jag själv arbetat igenom ”hela eländet” några gånger 😉
      Tack för tipset!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s