Om att beskriva personer

Igår bestod mitt ”skrivarpass” av att fila på mina personbeskrivningar. Det här är något som jag tycker är både lätt och svårt.

Den enkla delen av personbeskrivningar är den som blir till i dialogen (som jag redan har berättat så är dialoger den bit av romanskrivandet som jag tycker bäst om). För en viktig del av en människas personlighet tycker jag manifesteras i hur vederbörande pratar.

Ibland väljer jag att låta en persons dialekt framträda. Om det är en skåning kan jag till exempel skriva ”naj” istället för nej, och ”amen” istället för ”ja men”. Men jag plockar bara enskilda ord/uttal som är karakteristiska för dialekten i fråga. Annars kan det bli …. lätt obegripligt.

I den berättelse jag skriver på nu är en av huvudpersonerna från Östeuropa, som talar svenska med lätt brytning. Och då gör jag sammalunda som med skåningen. Skriver som det låter i fråga om vissa ord. T.ex. ”do” istället för ”du”.

Ytterligare en romanperson har en viss förkärlek för något antikverade uttryckssätt. När han pratar petar jag ofta in ord som ”enär” och ”eljest”.

Men sedan ska man beskriva hur folk ser ut också, kanske även hur de luktar (om de luktar något), och om de använder sig av några karakteristiska gester eller liknande. Och i mitt huvud har jag en klar bild av detta. Men det är inte alltid så enkelt att sätta detta på pränt. Jag vill nämligen gärna vara noga med detaljer. Vilket får till följd att jag kan sitta i timmavis och googla på kläder, skor, färgnyanser och annat. Till exempel har en av mina huvudpersoner gröna ögon. Men vad heter exakt den där nyansen jag ser för mitt inre?!? Tja, efter att ha konsulterat diverse färgpaletter online visade det sig vara jadegrönt. Och den där dyra designerväskan som en annan person bär runt på – vad hette det märket nu då? Här fick jag googla runt på diverse väsksajter i en halvtimme innan jag kom på att det var en Birkin Bag från Hermes. Rätt ska vara rätt…

När man väl fått ihop all fakta så gäller det ju också att ”smyga in” det i texten på ett fiffigt sätt. Att bara skriva ”Margit Cronkvist hade grått hår i pagefrisyr, var klädd i en kornblå trenchcoat och en svart basker, och bar en Hermes Birkin Bag över armen. Hon doftade av parfymen Coco Chanel”, det går ju naturligtvis, men gör man så med alla i persongalleriet tycker jag det blir enahanda. När det gäller t.ex. Margit har jag istället gjort så här:

”Margit smällde igen bildörren. Hon drog energiskt åt skärpet på den kornblå trenchcoaten och började sedan rota runt i sin gulbeige Hermes Birkin Bag. Efter en liten stund fiskade hon upp en svart, väl tilltagen basker och tryckte snabbt ner den över den stilrent raka, örsnibbskorta och silverglänsande pagefrisyren.”

…och, lite längre fram i texten:

”Margit gläntade på dörr nummer två, som gick in till köket. Den gav ifrån sig ett svagt, men ändå genomträngande gnisslande, vilket fick Linda att skruva på sig av olust. Hon vände huvudet mot Margit och förnam då den mjukt pudriga doft av Coco Chanel som mormodern alltid bar. Linda hade sedan barnsben förknippat denna doft med trygghet, värme och trevnad, och nu fick den henne att känna sig en smula bättre till mods.” 

Tja. Det är väldigt roligt att ”modellera fram” sina romanfigurer, att få dem att framstå så levande och personliga som möjligt. Men det tar rejält med tid också. Åtminstone om man är en petimeter som jag 😉

6 tankar på “Om att beskriva personer

    • Är du en sån som inte har tålamod med pussel, korsord och liknande? Då är jag benägen att hålla med. Å andra sidan … om man tillräckligt fascinerad av något, så vet jag att man kan man hålla ut, även om man är en person med begränsade tålamodsresurser…som jag själv 😉

  1. En Birkin är min drömväska! Det kanske är min chans att få en, att jag skriver en bok och hänger en på armen till mitt alter ego. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s